Ik heb diabetes type 1

Samen de balans vinden tussen ziekte & leven

Image
Als ervaringsdeskundige met dit type diabetes, wil ik graag anderen begeleiden deze ziekte in te passen in het leven. Ben of ken jij iemand (jouw kind, partner, ouder, vriend of kennis) met type 1 diabetes en herken je symptomen van een diabetes burnout? Of wil je er gewoon eens met iemand over praten? ​
 
Maak een afspraak! Samen gaan we kijken hoe we de diabetes (weer) onder controle kunnen krijgen, zodat niet de diabetes maar jij zelf weer op één staat! ​ 

Begeleiding kan plaatsvinden op school, thuis (binnen het gezin), op de sportvereniging of op het werk. Aarzel niet om contact op te nemen. Soms kan het krijgen van een luisterend oor al een stukje verlichting geven.

Diabetes type 1 & overgewicht

Ik kan jou begeleiden in het afvallen, het liefst doe ik dit in samenwerking met je diabetes-verpleegkundige. Samen doen we dit op een verantwoorde en vooral bij jou passende manier. Hierbij zullen we uitgebreid stilstaan bij de reden waarom je bent aangekomen.
Is er sprake van (extreem) emotioneel eetgedrag? Dan kun je voor een speciaal traject terecht bij Judith van Gennip van de Spijswijzer in Leeuwarden. Daarna kun je het traject om af te vallen weer voortzetten bij De Leefstijlist.
Diabetes is op zijn zachtst gezegd een rotziekte! Naast het dagelijkse ritueel van prikken en spuiten, is ook onbegrip of onwetendheid van de buitenwereld regelmatig een grote frustratie. Niet voor niets, wat mij betreft, heeft iemand met diabetes 5 keer meer kans op het ontwikkelen van een depressie. Diabetes type 1 is chronisch en zal nooit meer overgaan, ook niet door leefstijlverbetering. 

Het accepteren hiervan is moeilijk en dit zorgt vaak in het begin maar júist ook later (zelfs jaren later) voor moeilijke momenten, met soms als gevolg een depressie ofwel een diabetes burnout.
Dit uit zich vaak in:
- somberheid, boosheid, verdriet
- slechte zelfzorg (niet of juist teveel eten, geen of onjuist insulinegebruik, weinig tot geen glucosemetingen).
Image