Waarom ik geen weekmenu's maak voor mijn cliënten...

Waarom ik geen weekmenu's maak voor mijn cliënten...

Soms krijg ik van een cliënt de vraag of ik een weekmenu heb waaraan hij of zij zich kan houden. 'Dat is wel zo makkelijk!

Soms krijg ik van een cliënt de vraag of ik een weekmenu heb waaraan hij of zij zich kan houden. 'Dat is wel zo makkelijk! ' Dat klopt, dat is ook makkelijk maar toch geef ik dat niet. Waarom niet? Laat ik allereerst refereren naar Sonja Bakker. Ik kan niet ontkennen dat zij het super goed en slim heeft aangepakt. Op het moment dat mensen zich steeds meer bewust werden van hun overgewicht/obesitas en de negatieve gevolgen ervan én met hun handen in hun haren zaten: 'hoe moet ik dan afvallen?' kwam Sonja met haar boek vol weekmenu's waarmee je gegarandeerd af zou vallen. Snel en zonder na te denken afvallen, ideaal! Het enige wat men zich nu nog herinnert van deze boeken is: - eierkoeken zijn gezonde koeken - ontbijtkoek is een gezond tussendoortje - Japanse mix 'zit niks in' Daar is mijn punt: je leert er niets van als iemand jou alles voorkauwt! Natuurlijk val je af met een eierkoek, als je een dagtotaal van 1000 calorieën hebt (wekenlang). Val je af door de eierkoek? Nee, van 1000 calorieën valt een gemiddeld mens af (de diabeten met morbide obesitas waarschijnlijk niet ivm teveel suikers). Een eierkoek is koek en koek = suiker. Hetzelfde geldt voor ontbijtkoek, ook de zero ontbijtkoek; scheelt 1 suikerklontje, je krijgt er nog steeds 4 binnen per plakje. Wat betreft de Japanse mix: overal 'zit wat in' :). Terug naar de weekmenu's. Ja het is handig voor de cliënt om zo precies te weten wat hij of zij kan eten. Alleen ben ik dan degene die het voor jou doet, terwijl je juist zelf moet leren om de juiste en bewuste keuzes te maken. Kijk naar een crashdieet, shakes bijvoorbeeld. Je mag 3 shakes per dag en verder niets. Heel duidelijk en makkelijk (ik moet er zelf niet aan denken). Maar, wat leer je ervan? Leer je terwijl je afvalt, om te gaan met verleiding? Leer je om de juiste producten te kiezen in de supermarkt? Leer je, als je dan iets lekkers neemt, het daarna weer op te pakken? Ben je überhaupt lief voor jezelf als je jezelf zo uithongert en al het genot van lekker en gezond eten jezelf ontzegt? Is zo'n dieet te combineren met 'het leven' (perioden van geluk tot rouw)? Het antwoord is NEE! Dit maakt ook vaak dat het jojo-effect ontstaat (naast een ontregelde stofwisseling op 500 - 1000kcal). Als je jezelf weken of maanden alles ontzegt, op 3 shakes na per dag, hoe kun je dan daarna in hemelsnaam het bij 1 stukje chocola houden? Eenmaal meer koolhydraten, vraagt het lichaam weer om meer koolhydraten én je hoofd lust ook wel weer wat, toch? Je bent letterlijk uitgehongerd, natuurlijk wil je meer! Ik dwaal alweer af. De weekmenu's. Uiteraard stel ik soms wel samen met de cliënt een weekmenu op, of een boodschappenlijst. We zoeken samen recepten op, sturen elkaar eens een foto van een mooi nieuw gerecht (food fotografie is wel echt een vak op zich ??) of we spitten eens de AH site door op zoek naar een vervanging van een bepaald product. In alle gevallen laat ik hem of haar meedenken en stuur ik in de goede richting. Nu ben ik nog voorbij gegaan aan het feit dat er niet één weekmenu is waar iedereen zijn of haar doelen mee kan bereiken. Elk advies wat ik schrijf is uniek omdat het past bij de persoon die tegenover me zit. En elk mens is uniek, toch? Word jij nu enthousiast van meer inzicht verkrijgen, een passend voedingsadvies, geen dieet en tóch gewicht verliezen? Meld je aan voor een gratis telefonisch of online kennismakingsgesprek! Doe dit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0622642311 of via de website. Fijne dag! ?


Afdrukken   E-mailadres

Related Articles