salade-gezond-eten-afvallen

NIET ALLE SALADES ZIJN OM TE LACHEN!

Image

NIET ALLE SALADES ZIJN OM TE LACHEN!

Als diëtist word ik regelmatig geconfronteerd met sexy knappe skinny foodie 'experts' met zeer goede marketingtechnieken op Instagram en prachtige dieetboeken. Boeken met plaatjes waarbij je je al een slank en sexy voelt als je de boodschappen in huis hebt, weet je wel ?.
Doorgaans zijn dit (meestal van nature) knappe mensen die zichzelf onterecht (omdat: geen diploma, ervaring met begeleiden van cliënten) voedingsexpert of gewichtsconsulent noemen én sommigen zijn zelfs zo onbeschoft dat ze zich diëtist noemen (4 jarige hbo - opleiding, kwaliteitsregistratie zoals een BIG register).

Hoe word ik er mee geconfronteerd? Voornamelijk in gesprekken met cliënten waarbij zij denken dat ze op de goede weg zijn door het eten van super foods, smoothies, het eten van klei (ja echt) of producten met 'gezonde suikers'.

Dat iemand slank en mooi is, betekent nog niet dat je 1. Weet wat gezond eten is. 2. Wat goed is voor een ander. Dat jij op gewicht bent, betekent niet dat als iemand met overgewicht hetzelfde eet als jij, WORDT zoals jij. Daarnaast kan ook niet iedereen hetzelfde gewicht bereiken, je hebt ook nog zoiets als lichaamsbouw ?.

Hippe dieetboeken bevatten vaak hele mooie plaatjes met slanke sexy vrouwen die lachend hun salade op eten. Idee erachter: als je dit eet, word je net zo mooi als ik. HEBBEN!!

Praktijkvoorbeeld
Cliënt kwam op het spreekuur en gaf aan na de vorige keer teleurgesteld te zijn omdat ze niet was afgevallen. Begrijpelijk want ze doet ontzettend haar best.
Wat gebeurde er? Het dieetmatige denk patroon en gedrag kwam bij haar weer naar boven: ik moet sneller afvallen, ik ga minder eten, ik ga overmatig sporten, ik ga streng zijn, ik ga een dieetboek erbij pakken en mijn brood vervangen door de recepten uit het hippe boek van een slanke foodie.

Cliënt had van mij het advies gekregen om ''s middags 2 sneden brood met mager beleg te eten, een beker halfvolle melk aangevuld met rauwkost (ca. 300 kcal).
De salade waarmee ze dit had vervangen, bevatte avocado, kip, hazelnoten, olijfolie en sla, komkommer, tomaat.

We hebben samen eens de rekenmachine gepakt en kwamen uit op een salade van 500 a 600 kcal (!!!!)
Die verrekte avocado van 350 kcal per stuk ??‍♀️'maar gezond vet?' Daar kun je net zo goed van groeien als de slechte, is beide 9 kcal per gram ?

Om even te verhelderen:
1/4 avocado = 90 kcal
40 gram hazelnoten = 265 kcal
Olijfolie per eetlepel = 120 kcal
50 gram kip = 60 kcal
Er vanuitgaande dat alles is afgewogen..

Conclusie: een salade om te janken! Voor HAAR doel om af te vallen althans. Toch?
Eindresultaat voor cliënt : ongelukkig, met geblesseerde knieën (door overmatig hardlopen met al een kapotte knie) én aangekomen (niet gewogen om niet weer hetzelfde gedrag uit te lokken, maar ze voelde het aan haar kleding).

Wat stom van mij zegt ze. NEE stom van degene die het schrijft! ? Ben ik boos op desbetreffende schrijfster? Nee ik denk niet dat ze bewust ervoor wil zorgen dat mensen zich ongelukkig voelen en aankomen. Het is een gebrek aan kennis én vooral het besef dat haar recepten niet op iedereen toepasbaar zijn. Dit weet ze niet omdat ze geen diploma heeft en geen mensen begeleid. Iemand met een koolhydraatarme leefstijl had de salade bijvoorbeeld wél kunnen eten, maar dan weer andere recepten uit het boek niet.

Daarom, koop geen dieetboeken! Stop met diëten! Ga naar een diëtist. Een diëtist kan nuanceren en een passend voedingsadvies opstellen.

Neemt niet weg dat het me echt aan het hart gaat dat deze cliënt haar weken op deze manier is doorgekomen. Schandalig dat het mag, dit soort boeken.
Volgende keer meer over schandalige producten, zoals de anti-tussendoortjes pil (als ie nog bestaat) ?


Afdrukken   E-mailadres

Related Articles