De Leefstijlist

EERST GELOVEN, DAN ZIEN ! 3 voorwaarden om gedrag blijvend te kunnen veranderen! ?

Image

Bij een behandeling of de wens om gedrag te veranderen, is het belangrijk om vertrouwen te hebben.
Vertrouwen in jezelf, in je eigen kunnen (eigen effectiviteit) en in de behandelaar. Ik zou achter elk punt wel een heel groot uitroepteken willen zetten, zo belangrijk is het namelijk!

Denk bijvoorbeeld aan een behandeling bij een psycholoog of arts. Heb je zoiets van 'wat een onzin' of je voelt geen klik met je psycholoog, dan zul je je minder snel voor 100% in zetten. Hetzelfde geldt voor het geloof in jezelf 'het gaat me toch niet lukken om het vol te houden' maakt dat het sowieso niet gaat lukken.

Het gezegde luidt natuurlijk "eerst zien, dan geloven". Dat is een veel gemaakte "fout" in het afvalproces of bij de wens om af te vallen. Het resultaat moet direct te zien zijn op de weegschaal.
Crashdiëten kunnen aardig snel aan die wens voldoen en de gezondheidsclaims behorend bij de bedrijven erachter al helemaal! 6 kilo in 6 weken voor de zomerproofbody van Sonja bakker bijvoorbeeld ?. Leuk Sonja, maar dat gaat natuurlijk lang niet voor iedereen op.
Daarbij, waarom ook? Wat heb je er aan⁉️ Het dieet doet z'n werk, zolang jij doet wat er gezegd wordt. En daarna? Dat hebben we inmiddels al uitvoerig besproken in eerdere blogs, dus daar hou ik (voor nu) over op ?.

Veel belangrijker: focus op de lange termijn. Gewicht blijvend verliezen, buikomtrek chronisch verkleinen ? ?
Wat is daar voor nodig? Bij het model wat ik daarvoor toepas: 3 dingen. Ik leg ze uit:

1️⃣  positieve attitude
de wil om te veranderen (zo vertaal ik em) , ook wel een positieve attitude genoemd. Je hebt een positieve attitude tegenover het nieuwe gedrag dat je wilt aanleren. Denk goed na over de vraag: waarom wil ik afvallen? Wat levert het mij op? Wat zijn de voor- en nadelen? Maak het tastbaar. Fitter worden voel je niet (direct) met 5 kilo lichter. Denk aan; ik wil graag terug naar een kleinere broekmaat.

2️⃣ een ondersteunende/stimulerende omgeving.
Denk aan een roker in een gezin waarin iedereen rookt. Kleine kans dat hij of zij het stoppen kan volhouden, omdat de omgeving niet stimuleert om door te zetten. Dus zet die eventuele partner van je ook op het gezonde spoor ("maar mijn man is een dunne lat die alles kan eten ⁉️" Laten we dat vooral zo houden ? voedzaam eten is ook beter voor je als je slank bent). Maak het leuk samen! Geen afzien, geen 'ik mag dit of dat niet' NEE: ik WIL dit niet omdat.. "Ik die mooie jurk ? aan wil kunnen over 5 weken". Bijvoorbeeld. Kies één of twee vaste momenten per week waarop je wel iets lekkers kunt nemen (samen of alleen of op een verjaardag).

3️⃣ eigen effectiviteit (de belangrijkste)
Ofwel geloof in eigen kunnen. Nu is het zo dat wanneer je eigen effectiviteit groot genoeg is, je in één keer je gedrag zou kunnen veranderen. Dus de roker van net, zou kunnen stoppen als zijn geloof in eigen kunnen groot genoeg is! ?

Maar ja, geloof in eigen kunnen.. Dat is vaak waar het aan ontbreekt. Meerdere pogingen die 'mislukken' dragen daar aan bij en maken dat geloof alleen maar kleiner. ☹️

Wat je verder nog nodig hebt, zijn vaardigheden ??️ en het in kaart brengen van je barrières/valkuilen. ?

Nu staat/stond de behandelaar, de diëtist in dit geval, ook niet altijd in een goed daglicht. Een streng weegvrouwtje die zegt wat je moet eten, toch? ?

Ze bestaan, maar ik ben het absoluut niet! Ik ben een coach die jou ondersteunt om jouw doelen te bereiken door jouw valkuilen in kaart te brengen en je de nodige vaardigheden aan te reiken. Daarbij probeer ik jouw geloof in eigen kunnen groter te maken, bijvoorbeeld door te benadrukken wat er wél is goed gegaan, als het in jouw ogen allemaal mis is gegaan.
Een peptalk?, een luisterend oor ? en een spiegel voor jou ?. Daarnaast daag ik je uit om jouw grenzen te verleggen.

Kortom, ik geloof in mijn eigen kunnen én in jou! Geef jij jezelf ook een (laatste) kans?

Meld je aan via ➡️
?0622642311 ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ? of vul het contactformulier in via de website
www.deleefstijlist.nl

Liefs ?


Afdrukken   E-mailadres

Related Articles