Covid-19-obesitas

Covid 19 & obesitas; wat kan ik zelf doen?

Covid 19 & obesitas, wat kan ik doen?

7 mei volgde ik een webinar georganiseerd door het obesitasplatform over covid 19 & obesitas. Een erg interessant webinar waar ik veel van heb geleerd.
88% van de sterfgevallen had overgewicht of obesitas. Daarbij is niet per se het gewicht de belangrijkste factor maar een verhoogde buikomtrek. Hoe dat zit?
Het is een ingewikkeld celbiochemisch verhaal maar kortgezegd; de receptoren van de longcellen waaraan corona zich bindt, zitten ook op vetcellen (en ze denken ook in darmcellen, vandaar het verhaal over de gegeten besmette vleermuis waardoor het virus zich in de darmen heeft verspreid en via het rioolwater etc.).

Fatshaming - stop hiermee ! Er zijn meerdere factoren waardoor mensen obesitas kunnen ontwikkelen, denk ook aan medicatie, hormonen of genetische afwijkingen (4% van de mensen met obesitas in Nederland). Natuurlijk is leefstijl een belangrijke factor hierin, maar doordat je lichaam zo ontregeld is door bijvoorbeeld medicatie of een hormonale ontregeling, is het niet eerlijk om te zeggen: dikke mensen zijn dom, gewoon minder eten, of erger nog: dikke mensen verdienen geen plek op de IC (het wordt gezegd, echt waar ?).

Obesitas is een complex ziektebeeld waar (het liefst) een multidisciplinaire aanpak ingezet moet worden. Is eenmaal de ontregeling in het lichaam aan de hand, dan is diëten geen optie. Je houdt het niet vol, dus niet alleen wat betreft je wilskracht maar de ontregeling in honger- en verzadigingshormonen maken het extra lastig! Of eigenlijk, ze werken je gewoon tegen ?.
Gewichtsverlies is daarbij ook niet het belangrijkst; afname in buikomtrek is wat significant je gezondheid verbetert.

Diëten zorgt voor veel gewichtsverlies maar dan voornamelijk in spiermassa. Dat moeten we juist niet kwijt in deze tijd! Je raakt ondervoed wat betreft spiermassa maar ook door een tekort aan vitamines en mineralen.

Wat kun je dan wel doen?
Op een gezonde manier proberen je buikvet kwijt te raken met behulp van een passend voedingsadvies in combinatie met beweging en natuurlijk intensieve persoonlijke begeleiding.

Hier zijn inmiddels officiële programma's voor die via de zorgverzekeraar worden vergoed, ook wel de gecombineerde leefstijlinterventie. Deze zijn nog lang niet bij alle huisartsen geïntegreerd, er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan (je moet wel zwaar genoeg zijn?) en daarbij is het zo dat er maar 2 personen per huisartsenpraktijk mee mogen doen.

Ik zeg laten we niet wachten totdat iedereen zwaar genoeg is maar laten we nu van start gaan?! We zullen naast eten en bewegen ook aandacht besteden aan o.a. medicatie, slaapkwaliteit en ontspanning.

Meld je daarom nu aan als jij:
- gewicht wil verliezen, met name rond de buik
- niet weet waar te beginnen
- en dit op een gezonde manier wil aanpakken
- inclusief beweging (wandelen)
- samen met mij
- en het minimaal een jaar de tijd wil geven!

Dan stellen we in overleg een pakket samen.
Meld je aan via de bekende routes: ?☎️?

Wees lief voor je zelf en begin vandaag nog!
?


Afdrukken   E-mailadres

Related Articles